top of page
  • Facebook
  • Instagram

Koldhævede boller m. ris

  • Writer: Christina Mose
    Christina Mose
  • Feb 25, 2021
  • 2 min read


Hvor tit oplever man ikke at have ris tilbage fra aftensmaden, man får altid kogt lidt for meget. Står resten i køleren og ikke bliver brugt - så lad være at smide dem ud, de kan bruges som stegte ris eller prøv at komme dem i bolledejen næste gang du skal bage.


Har du noget rest surdej stående, så kan det også bruges.


Det er virkelig godt ! - også for madspild.

Ingredienser:


70 g surdej (kan udskiftes med 5 g gær)

10 g gær

350 g ris

4 dl vand

1 spsk. sirup

120 g hvedekerner eller andre

300 g hvedemel

150 g manitoba mel

15 g salt


evt. æg til pensling

Fremgangsmåde:


Dag 1:

  • Opløs gær og surdej i vandet.

  • Tilføj ris, sirup, mel, kerner og salt.

  • Rør det hele sammen på røremaskine til gluten effekt opnås (dej slipper skålens kant) - foldeteknik kan også anvendes, det tager dog ekstra tid ift. gluten effekten

  • Kom dejen i en beholder, smurt med lidt smagsneutral olie eller olivenolie.

  • Dæk beholder til med låg eller film.

  • Lad dejen stå 1 times tid på køkkenbordet, og stil den derefter i køleskabet til næste dag.


Dag 2:

  • Tag dejen ud af køleskabet og lad beholderen med dejen hvile på køkkenbordet 1 times tid.

  • Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

  • Hæld dejen ud på et meldrysses bord, fold evt. dejen over sig selv een gang, og del ud i passende stykker til boller.

  • Læg bollerne på bageplade med bagepapir, og pensle den evt med æg, det giver en flot overflade.

  • Hvis du har et bagestål, kan det med anvendes, det giver en flot og sprød afbagning, ellers brug bageplade der er blevet opvarmet af ovnen.

  • Du kan lade dem hæve 15 min. eller komme dem direkte i ovnen.

  • Bagetid er ca. 18 - 23 min, alt efter ovnen - de skal have en flot mørk gylden farve, så er de færdige.

  • Afkøles på en rist, så dannes der ikke kondens på bunden af bollerne.

Bollerne kan sagtens fryses. Gemmes de til dagen efter, bliver de helt perfekte, hvis de lige får en tur i ovnen 10 min. på 150 grader.

Lidt tips...


Bagestål er en jernplade som lægges ind i ovnen på risten. Den opvarmes sammen med ovnen, og virker som en bageplade når du skal bage. Den høje varme der opstår i pladen, gør noget helt specielt ved brødet man bager - sprød skorpe og brødet hæver opad, når det bages.


Brødet kan også bages med damp, det giver den flotteste og sprødeste overflade på brødet. Hvis du ikke har en ovn der kan dampe, så kan det løses med en bradepande eller fad, hvor du kommer varmt vand i og stiller ind i bunden af ovnen, samtidig med brødet sættes ind. Efter 10 min tages vandet ud, og brødet bages færdigt almindeligvis.





Commentaires


Mit nyhedsbrev

Gå ikke glip af gode tips og opskrifter

Tak for tilmelding

  • Facebook
  • Instagram

©2021 by Christina T. Mose

bottom of page