Pizza - bund og tomatsauce
- Christina Mose
- Mar 8, 2021
- 2 min read

Pizza er altid godt, især hvis bunden er sprød og har en lækker fast men luftig konsistens. Pizzabunden og tomatsaucen er det der tager længst tid, ved at lave en velsmagende pizza. Denne opskrift, kan laves 1 time før eller den kan gemmes til dagen efter.
Det vigtige er, at man ikke slår for meget luft ud af dejen, så du undgår pizzaen bliver flad og tung.
Ingredienser:
4 dl lunken vand
10 g gær 1 tsk. salt
300 g tipo mel ell. hvedemel
275 g durummel
2 spsk. olivenolie
4 portioner/pizzaer
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i det lunkne vand, er vandet for varmt virker gæren ikke.
Tilføj mel samt salt, og rør dej så det bliver en samlet masse.
Dejen kan med fordel æltes i røremaskine, men kan også sagtens æltes på bordet.
Kom olien i dej og ælt dejen til der opstår gluten effekt - at dejen slipper skålens kanter ell. bordet - hvis du synes dejen er for våd kan du nænsomt tilføje mere mel
Del nu dejen op i 4 portioner, og lave hver til en bolle - durummel er god at bruge i denne proces, samt at lægge de fire dele på når de skal hæve - så er bollerne nemme at samle op når du skal forme din bund. Brug ikke bagepapir som underlag.
Læg et låg, film, bradepande … over når dejen skal hæve, så bevarer du fugten i bollerne.
Lad dejen hæve min. 1 time, den kan også stå til næste dag, men så på køl.
Tag lidt durummel på fingrene, og form dine bunde/bund uden at trykke for meget luft ud af den, den er nem at styre, hvis du har durummel på bagepapiret, hvor den skal ligge.
Nu er bunden klar til der kommer fyld på. Er man til tomatsauce, olivenolie, creme fraiche - du kan gøre præcis som du synes er bedst.
Når resten af fyldet er påført, bages pizzaen i en forvarmet ovn på 300 g ca. 5 min (hold øje), gerne på bagesten eller bagestål - det giver fantastisk sprød bund og flot afbagning.
Tip........Kanten kan med fordel pensles med olivenolie inden fyldet kommes på - det giver den lækreste sprøde afbagning.
Forlag til fyld:
Mozzarella, tomatsauce, løg, svampe, kartofler, gorgonzola
Mozzarella, tomatsauce, rød peber, chorizo pølse ell. serano skinke, pesto - rucola
Creme fraiche, masser af løg, kartofler
Olivenolie, ricotta ost, grønkål, auberginer
Tomatsauce
Tomatsauce på en pizza giver noget helt specielt, og det er nemt at lave selv.
Ingredienser:
1 dåse hakkede tomat
1-2 hvidløg
1 løg
1 spsk. olivenolie
1 håndfuld basilikum ell. 1 tsk. tørret oregano
1 tsk. gurkemeje
smag til med salt og peber
Fremgangsmåde:
Snit løg og hvidløg i små tern
Opvarm en gryde, tilføj olie.
Kom løg, hvidløg og gurkemeje i gryden og svits i 1 minuts tid.
Kom tomaterne i, og rør rundt, bringes det i kog
Tilføj basilkum ell. oregano og lad sauce simre og tykne i ca 20 min.
Smag til med salt og peber.
Saucen kan sagtens gemmes nogle dag i køleskabet eller fryses ned til en anden gang.
Tip.....Hvis tomatsaucen skal smage af lidt mere, kan der med fordel tilføjes lidt chili/chiliflager.
Comments